Egri specialty kávésok

Közösen tréningeztek Eger specialty kávésai

Elsőre biztos sokaknak furcsa lehet, hogy egymástól alig 5 perc sétára lévő kávézók közösen szerveznek programokat. Pedig nem ez volt az első ilyen összefogás Egerben, hiszen tartottak már többször közös kávékóstolókat, cuppingokat.

Ez alkalommal azonban a város egyetlen, tavaly nyílt specialty pörkölője is kiegészítette a csapatot.

A Coffee Líceum pörkölőmestere vetette fel az ötletet, hogy a helyi specialty kávézósokkal közösen szervezzünk egy szakmai programot.

Ahhoz, hogy a vendégeknek finom kávé kerüljön a csészéjébe, a kiváló alapanyagon túl, nagy szerep jut a rendszeresen képzett baristának is. Mivel a vírus miatt mostanában korlátozott a tréningeken való részvétel lehetősége, szervezzük meg ezt magunknak!

Csohány Imre pörkölő mesterről azt kell tudni, hogy nemcsak Magyarország egyik legképzettebb kávés szakembere, trénere, hanem Közép-Kelet Európa egyetlen pörkölő oktatója is.

 

Meghívtuk az összes olyan kávés szakembert, kávézó tulajdonost, aki városunkban specialty kávét tart a kínálatában. Végül kiegészülve két kávérajongóval, tizenketten gyűltünk össze a pörkölőben: Depresso Kávéház, Manooka Kávézó, Coffeebox Specialty Coffee Bar

A program a pörkölő bemutatásával kezdődött, majd a védőruhába történő beöltözés után egy kávépörkölésen vettünk részt. Pörkölés közben Imre elmagyarázta annak folyamatát. Lenyűgöző, hogy milyen sok dolgon múlik az, hogy a kávénak milyen ízjegyei lesznek. Külön öröm volt a csapat részére, hogy a közösen pörkölt kávéból mindenki kapott ajándékba.

A pörkölés után egy cupping következett. Ez tulajdonképpen egy kávé kóstolás oly módon, ahogy azt a kávés szakemberek teszik: a kávét speciális csészékben áztatjuk, majd szürcsölve kóstoljuk meg, hogy a minél több ízt kiérezzünk az így készült italból. A kóstoló alatt lehetőség volt gyakorolni az ízek, aromák felismerését, a kávé minősítésének módszerét.

Miután közösen kiértékeltük a kóstolóra szánt kávékat, egy kötetlen kávézós beszélgetés vette kezdetét.

Az esemény sikerét látva, más most gondolkozunk a következő alkalom megszervezésén.

Egri specialty kávésok találkozója 1 – Spherical Image – RICOH THETA