Vloggerek csopotképen :)

Kik készítik ezt a vlogot? Tényleg ikrek állnak a kamerák előtt?

Vajon az legelején kellett volna bemutatkoznunk, az első vlog epizódban, vagy bőven elegendő most, a 25-ig részben?

Tulajdonképpen már mindegy! Az elején fontosabb volt, hogy elkezdjük a vlogolást színes tartalmakkal. Most pedig akadt egy üres délutánunk, amikor leforgattuk ezt a kis bemutatkozó filmet.

Az epizódba persze nem fért bele minden, ezért most úgy gondoltam kiegészítem írásban. Azért előbb nézd meg a videót – mégiscsak egy vlog vagyunk!


 

A mi kávés történetünk 2011-re nyúlik vissza – mármint az a része, aminek egyenes következménye a vlog létrejötte.

Abban az évben a családunk belevágott egy új izgalmas vállalkozásba, egy Update Lowcarb üzlet nyitásán dolgoztunk Egerben. Megfelelő üzlethelységet kerestünk, és rátaláltunk arra a helyre, ahol a mai napig működünk. Nagyon megtetszett az ingatlan. Közel 5 méteres belmagassága fantasztikus térérzetet adott, az üzlettér 100 m2-e pedig tovább fokozta ezt.

Egy bibi volt vele, dupla akkora volt, mint amekkorát kerestünk. Ekkor jött a remek ötlet, hogy az üzlet mellett helyet kap benne egy kávézó is, hiszen úgyis imádjuk a kávét.

Persze az, hogy szerettük a kávét nem jelentette azt, hogy értünk hozzá. Az első években egy sötét pörkölésű, és borsos árú kávéval dolgoztunk. Azt gondoltuk, ha drága kávénk van, akkor minőséget képviselünk. Milyen kis naivok voltunk!

A tudásunkat többnyire az internetről próbáltuk összeszedni. Persze egy idő után érzetük, a valódi szaktudás egyre égetőbb hiányát. Élesedett bennünk a gondolat, hogy el kell végeznünk egy barista tanfolyamot. Hosszú éjszakákon át kutattam a neten, hogy hol lehet a legértékesebb tudást megszerezni, végül a sok remek képzés közül, Molnár Attila nevével fémjelzett Tamp & Pull barista képzésére jelentkeztünk.

Nagy izgalommal vártuk a tanfolyam idejét, de egy valami még hiányzott, hogy teljes legyen a kép: még soha nem kóstoltunk specialty kávét (akkoriban mi újhullámosnak hívtuk). Először a kis TP-ben pótoltuk ezt az elmaradást, majd nem sokkal a tanfolyam előtt egy egész napos „Kávé túrát” teljesítettünk Magdival. Nyolc specialty kávézó és 12 kávé egy nap alatt. Akkor még egy nap majdnem elég volt végig járni a specialty helyeket. Ilyen túrákat azóta is csinálunk, de annyi izgalmas hely van, hogy egy nap már nem elég. Kettő sem.

Eljött a várva várt hétvége. Egy napfényes nyári szombat reggelen megjelentünk a Váci úti kávézóban, hogy magunkba szívjuk a tudást. A kávés szakma rejtelmeibe Pálvölgyi Krisztián vezetett be minket. 2 hétvégén keresztül. Itt történt meg a nagy áttörés, rákattantunk a gyümölcsös ízvilágú kávékra, és beleszerettünk a filterekbe.

Ha már megvolt az alap, kezdődhetett a gyakorlás végtelen időszaka, hisz tévedés azt hinni, a tanfolyam elvégzése után mindent tudni fogunk a kávéról és készítéséről! A tanulás soha nem érhet véget, hisz minél inkább új ismereteket szerzünk, annál inkább látjuk, hogy milyen sok dolgot nem tudunk még.

Felvértezve tudással, a régi kávénkat is lecseréltük, így városunkban először nálunk lehetett specialty kávét kóstolni.

A tanulás egy élvezetes része volt, hogy megszállottan jártuk a specialty kávézókat. Kóstoltunk, és igyekeztünk ellesni ezt-azt a gyakorlott baristáktól.

Talán innen jött az ötlet, – ha úgyis járjuk a kávézókat, szeretjük a kávét, a videó készítés és a „riporter-szerű” munka sem áll távol tőlem (voltam én már újságíró is) – miért ne kezdjük el megismertetni az embereket ezzel a különleges kávés világgal?

Belevágtunk. Csináltuk, ahogy tudtuk, menet közben szereztünk tudást. Persze közben rengeteget bénáztunk. Van olyan videó, ami a mai napig „dobozban” pihen, mert egy két eszközünk technikai összeférhetetlensége miatt csak zúgás van a hang helyett. A hang egyébként még mindig kihívást jelent. De majd megoldjuk ezt is.

Mindeközben persze tanuljuk a képalkotást, a vágást. Ezalatt félig kialakítottunk egy stúdiót, amit hamarosan befejezünk. (Ezt a részt is itt forgattuk)

Természetesen a kávéval kapcsolatos tudásunk fejlesztése is fontos. Olvasunk, rendszeresen látogatjuk a SCA workshopjait. De a legszuperebb, hogy a vlog készítése közben a kávés szakma legjobbjaitól kapunk értékes információkat.

 

Köszi, ha megnézted a filmet és végig olvastad ezt a cikket!

Ha tetszett, ne felejts el feliratkozni a youtube csatornánkra, lájkolni a facebook oldalunkat és követni az intstán!