Ha nem takarítod a kávégéped, ilyen lesz!

Hogyan takarítsuk ki otthon a kávégépet?

Pár hete a facebookon a Barista Műhely Barista&Cafe School posztolt egy képet. A téma egy igen elhanyagolt állapoitban lévő kávégép volt. Mivel fontosnak tartjuk a mondandóját, mi is megosztottuk a képet, melyre elég sok reakció érkezett.

Íme az eredeti poszt:

Hogy megértse mindenki miről van szó, elvégeztünk egy kisérletet, amit természetesen videóra vettünk.

A kísérlet lényege, hogy egy automata kávégépen közel két héten keresztül napi 1-2 kávét készítettünk. Eközben nem takarítottuk, majd a végén pár napig hozzá sem nyúltunk.

Mielőtt tovább olvasol, nézd meg a videót!

Írtunk hozzá egy kis magyarázatot is, amit bemásolok ide:


‼️Nem mindegy hol kávézol‼️
??????????
KIEGÉSZÍTŐ INFORMÁCIÓ

➡️Ez az a géptípus, melyre oly sokan vágynak, vagy éppen van is nekik otthon: Beöntöd egy tartályba a szemes kávét, majd a gép gombnyomásra leőrli, tömöríti és már folyik is a csészédbe a kávéitalod. Mindezen folyamatok zárt rendszerben történnek, neked csak annyi a dolgod, hogy néha feltöltöd vízzel a tartályt, illetve a zacctartóját kiüríted, ha jelez a gép, hogy megtelik. Legalábbis mindenki azt hiszi ennyi. Nos, nem egészen így van!

➡️A kávé élelmiszer, amiből a feldolgozás során jelentős mennyiségű nedvességet távolítottak el. Ennek köszönhetően hosszabb ideig is eláll – no nem aroma vesztés nélkül! -penészesedés, rothadás nélkül.
Az ital készítésénél vizzel oldjuk ki belőle mindazt, ami a csészénkbe kerül, tehát nedvesség éri az őrleményt. Ez a nedves őrlemény pedig még napokig a gépben marad, hacsak nem végez a kezelője napi takarítást. A vizes őrlemény pedig egy idő után elkezd penészesedni. Mivel az őrlemény nemcsak a tartóban van, hanem a tartóig is megtesz némi utat, így közbe is lerakódik pár helyen. Ha pedig naponta 1-2 adag által mindig friss nedvességet kap, ott is elkezd penészesedni. Ez látható a képen.

➡️☝️Mit lehet tenni? A megoldás a rendszeres takarítás! Bizopny a gépet gyakorta – akár naponta – szét kell kapni és alaposan kitakarítani. Ennyire egyszerű!

➡️Sajnos pont a takarítás az, amit sok helyen, vendéglátóhelyen nem tesznek meg. Egyszerűen szakmaiatlanság, lustaság, tudatlanság, igénytelenség miatt.
➡️Még azt a részt sem takarítják, ami a vendég előtt is jól látható. Ilyen a tejhab, tejkrém készítéséhez használt gőzölőcső. Ezt a csövet minden gőzölés után – azonnal – nedves törlővel kellene tisztára törölni. Ennek ellenére sok helyen látni a rászáradt többrétegű tej maradványokat. Gusztustalan és veszélyes, hiszen a tej romlandó élelmiszer, hűtést igényel. A gőzölőcső pedig meleg… A többit el tudod képzelni.
Szóval, ha kérdéses a fejedben az idő és a hely, csak járj végig néhány vendéglátóhelyet azon a környéken ahol éppen vagy! Csak a gőzölő csöveket figyeld!

☝️Mi történik egy igényes vendéglátóban?
➡️A gőzölő cső mellett ott a nedves törlő és használják is.
➡️A kávégépet minden műszak után speciális takarító eszközökkel és szerekkel kitakarítják. A gőzölőcső belseje is takarítható, ezt is megteszik.
➡️Az őrlőt is rendszeresen takarítják, ehhez is vannak eszközök.
?Így te mindig tiszta eszközből ihatsz olyan kávét, aminek az íze is az adott szemes kávé ízvilágából – nem az egyéb szennyeződésekből – adódik.


Reméljük ezzel a videóval segítettünk megérteni, hogy miért fontos az otthoni automata gépet is takarítani, és tudtunk tanácsot adni a mikéntjére!